Vrijgaveschakelaar

Een vrijgaveschakelaar wordt ook wel driestandenschakelaar, handvatschakelaar, vasthoudschakelaar of dodemansknop genoemd.

Wat is een driestandenschakelaar?
Een driestandenschakelaar heeft een knop met veer welke drie standen kent: Een nulstand wanneer de knop niet bediend wordt, een middenstand die ingedrukt gehouden moet worden om het contact te bedienen. Met andere woorden; u moet de handvatschakelaar vasthouden om de machine te laten werken.

Wat is het voordeel van een driestandenschakelaar?
Het voordeel is dat je actief en gecontroleerd de veiligheidsvoorzieningen tijdelijk (en bewust) kan overbruggen.

Bij gevaar laat u de knop los of drukt u de knop door hetgeen beide resulteert in een stop. Om dichtbij de gevarenzone de machine in te kunnen stellen met uitgeschakelde beveiligingscomponenten mag een hold-to-run knop toegepast worden bij geminimaliseerde snelheid en in een handmatige cyclus. Wordt ook wel dodemansknop, dodemansschakelaar enable switch of vrijgaveschakelaar genoemd.

Klik hier voor driestandenschakelaars voor het beveiligingen van machines

Wanneer gebruik je een driestandenschakelaar?
Wanneer een machine ingesteld moet worden waarbij de bediener in de gevarenzone aanwezig moet zijn, biedt de hold-to-runknop een oplossing om de bediener te beschermen tegen gevaren tijdens het instellen.

Doordat operators vaak in de gevarenzone aanwezig moeten om de machine in te stellen en moeten zien wat er gebeurt, moeten hiervoor bepaalde veiligheidsvoorzieningen als lichtschermen en veiligheidsschakelaars uitgeschakeld worden. Om in deze gevallen een extra veiligheidslaag te creëren, dient de machine alleen met sterk gereduceerde snelheid te mogen  bewegen en alleen wanneer de hold-to-run knop bediend is. De hold-to-runknop, ook wel vrijgaveschakelaar of enable switch genoemd, kent drie standen. Onbediend is de schakelaar in ruststand, bij het indrukken wordt een dubbelvoudig gedwongen contact gesloten voor de veiligheidsbesturing. Daarnaast is de ruststand gelijk aan de stand wanneer men de schakelaar volledig indrukt.
 
Veilige situatie door loslaten of verder indrukken van de handvatschakelaar
Bij gevaar zal de bediener van schrik handvatschakelaar loslaten of verder indrukken; in beide gevallen valt het gesloten NO contact open en komt de machine tot een volledige stop. Veelal worden hold-to-runschakelaar voorzien van een basisstation voorzien van een veiligheidsschakelaar pas wanneer de hold-to-run knop is teruggeplaatst in het basisstation kan de machine in automaat draaien. Hierdoor wordt voorkomen dat de machine ongewenst met maximale snelheid kan draaien. Hold-to-runknoppen zijn leverbaar met lange kabels, eventueel voorzien van oprolhaspels. Voor grote gebieden en lange afstanden zijn draadloze versies leverbaar.

Toepassingen van de driestandenschakelaar
* Instellen van diverse typen machines waarbij zicht op product van belang is
* Onderhoud en revisiewerkzaamheden waarbij machine moet bewegen
* Schoonmaakwerkzaamheden waarbij machine moet bewegen.

Voordelen op een rij
* Schakelaar is verwerkt in ergonomische greep
* Draadloze versies leverbaar met veiligheidcertificaat
* Optioneel leverbaar met aanvullende bedieningsknoppen
* Optioneel leverbaar met basisstation