Veiligheidsschakelaars

Veiligheidschakelaar zijn fail safe schakelaar welke gebruik maakt van enkele of dubbele gedwongen contacten. Door het gebruik van gedwongen contacten is dit een fail safe schakelaar welke gebruikt mag worden als veiligheidscomponent. Veel gebruikte veiligheidsschakelaars zijn trekkoordschakelaars, eindschakelaars in redundante veilige uitvoering, voetpedaal schakelaars, interlocks (veiligheid vergrendeling) en contactloze gecodeerde of magnetische veiligheidsschakelaars. Veiligheidsschakelaars werken gecombineerd met een actuator dit wordt ook wel een vork genoemd. De actuator schuift in de veiligjheidsschakelaar waardoor bekend is dat de machinekap of deur van de machineafscxherming gesloten is. 

Toepassingen: Bewaking van deuren in hekwerken, beveiliging van bewegende machineafscherming zoals als machinekappen en beveiliging van overige beweegbare afschermingen.

Kenmerken: Metalen of versterkt kunststof behuizingen, Standaard voorzien van dubbele contacten, leverbaar met en zonder houdkracht, IP67 of zelfs tot IP69K