Veiligheidsrelais voor veiligheidsschakelaars

Om veiligheidschakelaars tot de hoogste veiligheidsklasse te kunnen toepassen dienen deze aangesloten te worden op een veiligheidsrelais Met dit veiligheidsrelais kunnen daarnaast grotere vermogens afgeschakeld worden en worden alle functies van de veiligheidsschakelaar gecontroleerd op fouten.

Op zoek naar veiligheidsrelais voor veiligheidsschakelaars?
 
Werking veiligheidsrelais
De relaiscontacten in het veiligheidsrelais zijn gedwongen veiligheidscontacten, dat wil zeggen bij een stroomuitval of storing komen de contacten vrij en schakelen alsnog het noodstopcircuit in. Hierdoor wordt in alle toestanden een veilige situatie gecreëerd. De verschillen in relais zijn afhankelijk van de gewenste functies en de aanvullende mogelijkheden. Er zijn types beschikbaar met 2 NC contacten of 3NC contacten plus 1 NO contact. Vaak wordt het NO contact gebruikt voor statusmelding op de PLC of het direct schakelen van een alarmsignaal in de vorm van een signaallamp of sirene.
 
Tijdvertraagd veiligheidsrelais
In sommige gevallen is het wenselijk en veilig dat bij bediening van een veiligheidscomponent de uitgang na een bepaalde tijd pas afvalt en niet direct. De Modus modulaire veiligheidsrelais zijn leverbaar met enkele of meerdere tijdvertraagde veiligheidsuitgangen.
 
Noodstoprelais
Vaak wordt gedacht dat een noodstoprelais iets anders is dan een veiligheidsrelais Toch heeft een noodstoprelais precies dezelfde functie als een veiligheidsrelais Veelal heeft het noodstoprelais meerdere ingangen en uitgangen, met de Modus modulaire veiligheidsrelais kan hetzelfde bereikt worden door de modules aan elkaar te koppelen. De status van de ingangen en uitgangen wordt weergegeven via indicator LED’s, daarnaast kan met een RS485 verbinding de status eveneens uitgelezen worden.