Veiligheidslijsten

Flexibel smal profiel gemaakt uit PVC of EPDM met verschillende hoogtes waarin luchtkamers zijn opgenomen. Deze luchtkamers zorgen dat lichaamsdelen niet volledig bekneld raken. Indien twee contacten in het profiel contact maken signaleert het veiligheidsrelais dat de lijst ingedrukt is en worden de bewegende delen uitgeschakeld. Er zijn twee principes mogelijk: Druklijsten met een weerstandswaarde en druklijsten met een schakelend contact. Synoniemen voor veiligheidslijsten zijn: Druklijsten, schakellijsten of contactlijsten. 

Contactlijst

Wanneer er het risico bestaat van beknelling door roldeuren, schuifdeuren of schuifhekken biedt het gebruik van een veiligheidslijst ook wel contactlijst genoemd, een oplossing. Deze schakellijst detecteert door indrukking van het rubberen profiel dat er een persoon of object zich tussen de deur of het hek bevindt. Indien een persoon bijna bekneld raakt, schakelt de veiligheidslijst de noodstop van de machinezone of gehele machine in.

Bekijk hier onze producten om risico's te reduceren door middel van veiligheidslijsten
 

Indrukkend vermogen veiligheidslijst

De veiligheidslijsten zijn leverbaar in diverse profielhoogten en creëren daarmee flexibiliteit in het indrukkend vermogen en afdichting. Doordat de lijsten pas na montage in de montageprofielen geschoven kunnen worden, kan eerst het profiel gemonteerd worden zonder dat de schakellijst beschadigd. Hierna kan de PVC of EPDM lijsten eenvoudigweg in de aluminium profielen geschoven worden.
Het bijbehorende veiligheidsrelais controleert continu de werking van de veiligheidslijst zodat de veiligheid gewaarborgd wordt. Bij beschadiging zal het veiligheidsrelais het noodstopcircuit van de machine inschakelen zodat er geen onveilige situatie kan ontstaan.
 

Toepassingen veiligheidslijst

* Inklembeveiliging bij schuifdeuren en roldeuren
* Inklembeveiliging bij draaideuren / tourniquets
* Beveiliging tegen beknelling bij beweegbare machineafscherming
* Aanrijdbeveiliging bij lage snelheden
 

Kenmerken veiligheidslijst

* Inklembeveiliging tot veiligheidscategorie 3 (EN 954-1)
* Veiligheidslijsten zijn doorlusbaar tot 20 meter op 1 relais
* Diverse profielhoogten leverbaar
* Compleet gemonteerd of eigen montage mogelijk
* Levering compleet met eindkappen, eindweerstand en aansluitkabels

Bekijk hier onze producten met uitgebreide specificaties om risico's te reduceren