Trekkoordschakelaars

Een trekkoordschakelaar of noodstopschakelaar, is een veiligheidsschakelaar voorzien van een koord. Door het aantrekken van de kabel(trekkoord) wordt door de mechanische contacten gedetecteerd dat de schakelaar bediend wordt.  Door het gebruik van gedwongen contacten is dit een fail safe schakelaar welke gebruikt mag worden als veiligheidscomponent. Wordt vaak toegepast langs lange machines en machinelijnen om op elk punt een noodstopmogelijkheid te hebben.

Neem vrijblijvend contact met ons op om uw wensen om te zetten in de juiste noodstopschakelaar​

Noodstopschakelaar
Om langs opvoerbanen, rollenbanen en machinelijnen over de volle lengte een noodstopmogelijkheid te creëren zonder losse noodstopknoppen, biedt een trekkoordschakelaar de oplossing.

Doordat het vaak niet mogelijk is om de gevaren over de volledige lengte af te schermen, zorgt een trekkoordschakelaar voor een beveiliging op elke gedeelte van de machine. Bij calamiteiten kan direct de noodstop ingeschakeld worden zonder eerst een noodstopknop te hoeven zoeken. Aangezien opvoerbanden vaak in de zware industrie toegepast worden zijn alle behuizingen uit metaal of RVS Voor zones waar explosiegevaar heerst zijn EX- trekkoordschakelaars leverbaar welke als noodstopschakelaar ingezet kunnen worden.   

Geintegreerde spannignsindicator en resetknop
Aan de noodstopschakelaar wordt de kabel gemonteerd en voorgespannen, de spanningsindicator laat de juiste instelling zien. Bij bediening of kabelbreuk zorgen de interne gedwongen veiligheidscontacten voor een gegarandeerde bediening van het noodstopcircuit Na bediening kan de koordschakelaar op de behuizing gereset worden. Optioneel kan de trekkoordschakelaar voorzien worden van een LED indicator die aangeeft welk trekkoord bediend is en gereset moet worden.

Kenmerken
* Metalen of RVS behuizing
* Afdichtingklasse IP67 standaard
* Geïntegreerde spanningsindicator standaard
* Lengte tot 125 meter mogelijk op 1 trekkoordschakelaar

Toepassingen trekkoord schakelaar
* Installaties en machinelijnen in de procesindustrie 
* Opvoerbanen en rollenbanen     
* Machines en installaties in ATEX explosie gevoelige ruimtes

Bekijk hier onze producten op het gebied van trekkoordschakelaars