Taktiele veiligheid

Veiligheidsmatten, veiligheidslijsten en veiligheidsbumpers vallen onder de groep taktiele veiligheid en werken op basis van mechanische drukcontact.

Vandaar dat er ook wel gesproken wordt van drukmatten, contactmatten, druklijsten, contactlijsten en contactbumpers waarmee allemaal naar hetzelfde principe verwezen wordt.

Werking taktiele veiligheidscomponenten
De werking van de matten, contactlijsten en bumpers berust op verschillende hierin aangebrachte druksensoren en een bijbehorend veiligheidsrelais Indien een persoon in een gevarenzone instapt of bijna bekneld raakt, wordt het noodstopcircuit ingeschakeld waardoor het gevaar weggenomen wordt.

Veiligheidsmatten
Drukmatten worden met name toegepast om te voorkomen dat personen gevaarlijke zones betreden.Een andere mogelijkheid is om deze veiligheidsmatten te gebruiken om er voor te zorgen dat personen een specifieke positie niet verlaten, de zogenaamde dodemansschakelaar.

Veiligheidslijsten
Contactslijsten worden gebruikt om te voorkomen dat personen met lichaamsdelen bekneld raken tussen bijvoorbeeld bewegende machineafscherming schuifhekken, schuifdeuren, overheaddeuren en machinekappen.

Veiligheidsbumpers
Contactbumpers hebben een toepassingveld als aanrijdbeveiliging en bij het voorkomen van beknelling tussen AGV's, traversewagens, pallettrucks en andere aangedreven (zelfrijdende) voertuigen.