Markeringstape retroreflecterend voor contourmarkering

Conform de wetgeving van 10 juli 2008 moeten motorvoertuigen, als vrachtwagens en aanhangers evenals opleggers, met een totaalgewicht van meer dan 7.500 kg. voldoen aan de richtlijn ECE 104 ‘reflecterende contourmarkering voor zware en lange voertuigen en trailers’.

Onderzoek contourmarkering
Uit diverse studies, zoals Report DOT 809222, uitgevoerd door Department of Transportation National Highway Safety Administration en R2002-16 uitgevoerd door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV blijkt dat het aantal zijdelingse- en kop-staartaanrijdingen drastisch verminderd kan worden door het gebruik van retro-reflecterende contourmarkering.

Sneller gezien en opgemerkt
Uit onderzoek en analyse is aangetoond dat 10% van de ongevallen is ontstaan doordat vrachtwagens geheel niet of te laat werden opgemerkt door automobilisten. Uit de praktijktest tussen vrachtwagens met èn zonder contourmarkering blijkt dat voertuigen met deze veiligheidsmarkering 5 keer sneller worden gezien. Hieruit volgt dat het aantal zijdelingse ongevallen met vrachtwagen met 37% - en kop-staartaanrijdingen met zelfs 41% verminderd kunnen worden.

Contour markeringen, ook wel veiligheidsmarkeringen genoemd, voor gebruik op vrachtwagens en aanhangers moeten verder aan de volgende eisen voldoen:
- Kleurstelling – op de zijkant: wit of geel op de achterkant: wit, geel of rood
- Materiaal categorie C, folie Retroflecterend (Type III)
- Identificatie: logo of naam van de fabrikant
- Type goedkeur: E-keur met nummer
- 80 % van de lengte en breedte moet gemarkeerd zijn
- Onderbreking van de markering mag max. 50% van de kortste markering bedragen.