Restlast bij gebruik van een rotator of kantelaar

Restlast bij gebruik van een rotator of kantelaar
De verlegging van het zwaartepunt is na te vragen bij de leverancier van de kantelaar of staat vermeld op het typeplaatje. Dan is de restlast bekend op de hoogte van 2 meter. Maar dit gaat puur om een verticale verplaatsing, kantelen is een aanvullend verhaal met een aanvullend krachtenspel.

Bij het kantelen verplaatst het zwaartepunt van de last van midden op de mast naar de zijkant afhankelijk van de draairichting afhankelijk van de hoogte van de lastdrager (kist of krat), In het geval van bijvoorbeeld 800mm hoogte is er sprake van 400mm zijdelingse verplaatsing. Deze zijdelingse verplaatsing van het zwaartepunt in combinatie met het totale gewicht dat gekanteld moet worden geeft een aanvullende belasting op de mast.

Een CE gemarkeerde heftruck voorzien van CE gemarkeerde rotator voldoet niet automatisch aan de CE richtlijnen en normen. U dient het geheel te (laten) onderwerpen aan een onderzoek om te bepalen aan welke eisen het samenstel dient te voldoen en welke gevaarzettingen dit oplevert. Laat u hierin adviseren.    
 
Advies nodig in veiligheid naar uw inzet van voorzetapparatuur? Klik hier.