Prozone opvoerbandbeveiliging balenpersmachines

ARCHIEF

Een veilige werkplek in gevaarlijke (machine)zones; het Proxipi (proximity) ProZone gevarenzone beveiligingssysteem voorkomt met een proximity operator badge voor werknemers en een detectieveld bij machines levensbedreigende ongelukken. Specifiek ontwikkeld voor de recyclagesector en de afvalsector welke druk doende zijn met de circulaire economie.
 

Hoe werkt de opvoerband beveiliging?

De medewerker draagt een proximity operatorbadge die een onschadelijk elektronisch veiligheidsschild rondom de persoon genereert, het operatorveld. De gevaarlijke (machine)zones rondom de opvoerband zijn uitgerust met een antenne, waardoor een detectieveld ontstaat. Zodra de onzichtbare velden van medewerker en machine elkaar 'raken', wordt er alarm geslagen en valt de opvoerband en de balenpers in noodstop.

Deze beveiligingsinrichting voor een opgaande transportband wordt in de volksmond ook wel polsband proximity detectie systeem genoemd omdat de eerste passieve RFID systemen op de markt werkten met polsbanden. Tegenwoordig werken we met actieve badges waarin waarschuwingssignalen en een oplaadbare accu zijn verwerkt. Dit is de ideale veiligheidsoplossing voor balenpersen toegepast in de recycling sector of de Vlaaamse recyclage sector.

Veiligheid balenpers Met dit gecertificeerde ProZone systeem is dan ook geen sprake van puur een detectie systeem voor een balenpers maar een gecertificeerd veiligheidssysteem. Het verschil zit in de faalkans; veiligheidssystemen zijn zodanig ontworpen dat bij een storing of fout de veiligheidsfunctie gewaarborgd blijft. Dit geeft een veilig gevoel en zekerheid bij een calamiteit met bijvoorbeeld een balenpers. 
 

Beveiligingssysteem opvoerband

Veilig en eenvoudig, dat zijn de kernwoorden voor het Proxipi (proximity) ProZone gevarenzone beveiligingssysteem. Het is bijvoorbeeld vrij van SIM-kaarten, aanmeldprocedures en doordoor vooral gebruiksvriendelijk; Bovendien is het toepasbaar op elk type machine zoals opvoerbanden, balenpersen, shredders, brekers en sorteerinstallaties.

Door de inzet van het systeem wordt niet alleen de veiligheid op de werkplek verhoogd, maar worden de bedrijfsprocessen ook minder vaak verstoord. Dankzij het Proxipi systeem is er veel minder stagnatie op de machinelijnen, omdat er nog voordat het misgaat wordt ingegrepen. Dat komt de productie en de betrouwbaarheid van levering ten goede.
 

Uitbreidingsmodules Proxipi ProZone gevarenzone beveiligingssysteem

Het systeem is op maat leverbaar door de diverse mogelijkheden tot uitbreiding. Zo kunnen ook voertuigen worden voorzien van een detectieveld om aanrijdingen tussen medewerkers en bijvoorbeeld heftrucks te voorkomen. En met de proximity truckbadge kunnen botsingen tussen voertuigen onderling worden voorkomen.
 

Kenmerken gevarenzone beveiligingssysteem

* Systeem is altijd ingeschakeld
* Uitbreidbaar met modules
* Vrij van aanmeldprocedures
* Toepasbaar op elke merk machine