Noodstopknop

Drukknop om een noodstopcommando te geven aan een installatie. Deze knop dient duidelijk herkenbaar te zijn en heeft de vorm van een paddestoel. Veelal zijn noodstopknoppen voorzien van een vergrendeling zodat het noodstopcommando net zo lang actief blijft totdat de vergrendeling ongedaan wordt gemaakt. Ook wel nooduit knop genoemd.

Deze noodstopschakelaar is verkrijgbaar in RVS uitvoering (RVS316) waardoor dit product uitstekend te gebruiken is in bijvoorbeeld de voedselverwerkende industrie. De IP69K afdichting zorgt dat deze RVS noodstopknop glad is afgewerkt waardoor vuil niet kan aanhechten (food grade).

Klik hier voor de productenpagina RVS noodstopknop   

Noodstopknop, ook wel Nood-uit knop, noodschakelaar of paddestoelknop, genoemd vanwege de vorm, zijn bedoeld om bij gevaar de machine of applicatie te stoppen. De huidige generatie noodstopknoppen zijn uitgevoegd met een vergrendeling, na bediening zal de noodstopknop weer handmatig ontgrendeld moeten worden voordat het noodstopcircuit weer geactiveerd kan worden.

Om de noodstopschakelaar tot de hoogste veiligheidsklasse te kunnen toepassen, dienen deze voorzien te zijn van dubbele normaal gesloten contacten, de zogenaamde NC contacten. Voor een statusmelding, waarbij bijvoorbeeld via de PLC of Touchscreen aangegeven kan worden welke Noodstopknop bediend is, zijn er ook contactblok configuraties die NC contacten combineren met een NO contact. Bij een gemaakt signaal van het NO contact in de paddestoelknop richting de PLC is bekend welke knop dit is, dit maakt bij grote installaties het zoeken eenvoudig.

Voor eveneens het identificeren van een bediende noodstopknop kan er gekozen worden voor een twee-kleuren LED waarbij de kleur rood aangeeft wanneer deze noodstopknop bediend is en groen wanneer de noodstopknop onbediend is. Voor de Lockout-Tagout procedure waarbij de spanning niet geheel van de machine gehaald moet worden, dus de lastschakelaar blijft actief, kan gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om met een hangslot door de kraag de noodstopknop blijvend te vergrendelen tegen onbedoeld starten.

Sabotage beveiliging
Een speciale opbouw zorgt ervoor dat wanneer de deksel van de noodstopknop geopend wordt; de noodstopknop bediend wordt en bediend blijft om sabotage en ongewenste aanpassingen wanneer de applicatie in bedrijf is te voorkomen. Verder voldoen deze noodstopknoppen aan de eisen gesteld aan de hoogste veiligheidsklassen SIL 3 (62061/EN 61508), PL e (EN ISO 13849-1).

Explosieveilig
Tevens hebben wij noodstopknoppen die bestand zijn tegen explosies en ontploffingen. Dit wordt ook wel ATEX of EX genoemd.

Toepassingen
* Bewaking alle soorten machines

Kenmerken
* Leverbaar in zowel versterkt kunststof of RVS (RVS316) behuizingen
* Hangslot-beveiliging
* IP69K afdichting
* Eenvoudige te reinigen (hogedrukreiniging)
* Lockout tagout (loto)
* Optionele LED voor indicatie bediening
* Vergrendelmogelijkheid met hangslot
* Compacte bouwvorm
* Noodstopknop ATEX explosie en ontploffing