Aanpassingen in het Arbeidsomstandighedenbesluit m.b.t. werkbak

Aanpassingen in het Arbeidsomstandighedenbesluit m.b.t. werkbak

Aanpassingen in het Arbeidsomstandighedenbesluit m.b.t. werkbak

Vanaf 1 juli 2020 inzet werkbak alleen nog bij hoge uitzondering mogelijk.

Door aanpassingen in het Arbeidsomstandighedenbesluit is het vanaf 1 juli 2020 verboden om werkzaamheden te verrichten vanuit een werkbak gekoppeld aan een heftruck of ander hijs- of hefwerktuig. Het werken vanuit een werkbak aan een verreiker of kraan was feitelijk al verboden, tenzij er een samenbouw verklaring was voor de combinatie van werkbak en verreiker. Er waren ook werkbakken leverbaar waarbij welke de bediening van het heffende werktuig overnamen echter was de wetgeving hierin een grijs gebied.

Door deze nieuwe wet is de uitzondering verdwenen waarin was geregeld dat het voor kortdurend incidenteel werk (enkele keer per jaar voor en duurde dit niet langer dan vier uur) wel was toegestaan. Bijvoorbeeld het vervangen van TL balken of controle van sprinklerinstallaties. Het is dus in beginsel verboden om personen te vervoeren met een hijs- of hefwerktuig dat uitsluitend (volgens de fabrikant) is ingericht en bestemd voor horizontaal of verticaal vervoer van goederen. Dit geldt voor heftrucks en/of daarop gelijkende machines zoals verreikers, welke de fabrikant bestemd heeft en ingericht voor horizontaal of verticaal vervoer van goederen.
Verreiker met een Werkbak

De combinatie van een verreiker met een werkbak is wel toegestaan echter met de nodige bewijslast van conformiteit. Een werkbak aan een verreiker, voorzien van een samenbouwverklaring mag namelijk nog wel worden gebruikt. Het samenstel van werkbak en verreiker dient zoals alle machines te voldoen aan de eisen uit de Machinerichtlijn (2006/42/EG), CE gemarkeerd te zijn en aanvullend getoetst door een Notified Body (NoBo) voor de EG type verklaring. Pas dan is het toegestaan.