Voertuigveiligheid

Veel arbeidsongevallen en schades worden veroorzaakt door een gebrek aan aandacht voor voertuigveiligheid. Inrato biedt verschillende veiligheidsoplossingen om de voertuigveiligheid in uw bedrijf te verhogen.


Waar voertuigen bewegen ontstaan risico’s. En waar voertuigen en mensen naast elkaar bewegen wordt de kans op ongevallen met letsel groter. Omdat risico’s en kosten bij calamiteiten hoog op kunnen lopen is aandacht voor voertuigveiligheid noodzakelijk. Met pakweg twintig jaar ervaring in de veiligheidbranche weten we dat geen situatie hetzelfde is. Wij kijken samen met u wat er nodig is om de veiligheid werkbaar te verhogen. Met een praktische instelling worden er oplossingen gevonden die veilig, productief en haalbaar zijn en voldoen aan de geldende veiligheideisen en richtlijnen.

Wij hebben een breed assortiment aan actieve voertuigveiligheid systemen waarbij voertuigen en medewerkers veilig samenwerken. Deze systemen kunnen op elk voertuig toegepast worden ongeacht het merk en financieringsvorm. Het aanbod van oplossingen voor voertuigveiligheid groeit de laatste jaren snel en productinnovaties volgen elkaar op. De huidige oplossingen op de markt worden onderverdeeld in passieve en actieve waarschuwingssystemen.

Neem contact met ons op voor een professioneel en gedegen advies.

Passieve voertuigsystemen
Voorbeelden van passieve waarschuwingssystemen kennen we allemaal: Achteruitrijalarm bieb biep, blue spot, red spot, bolspiegels, camera’s, waarschuwingsborden enzovoorts. Deze systemen informeren de gebruiker alleen en informeren de bestuurder niet bij een gevaarlijke situatie.

Actieve voertuigsystemen
Actieve waarschuwingssystemen en veiligheidssystemen geven alleen een signaal bij een gevaarlijke situatie. Hierdoor wordt voorkomen dat de bestuurder en de omgeving geen acht meer slaat op het signaal dat er altijd is. Waar nodig grijpt het systeem in zonder dat de bestuurder hiervoor iets hoeft te doen.
 
Doelen van actieve waarschuwingssystemen

  •  Voorkomen van aanrijdingen (aanrijdbeveiliging)
  •  Handhaven van voorrangsregels (dynamische snelheid en voertuigvoorrang)
  •  Prioritering van logistieke stromen (hoofdwegen en zijwegen)
  •  Snelheidsaanpassing per gebied (dynamische speedzoning)
  •  Bescherming van sprinklerinstallaties (hefhoogte beperking)
  •  Voorkomen van aanrijdingen in smalle gangen (laserscanner aanrijdbeveiliging)
Voetganger aanrijdbeveiliging
Aanrijdbeveiliging systemen waarschuwen de bestuurder van de heftruck voor de aanwezigheid van een voetganger welke in de buurt komt. Komt de voetganger te dicht in de buurt dan remt de heftruck af zonder dat de chauffeur daar iets voor hoeft te doen en wordt een aanrijding voorkomen.  

Dynamische snelheid (speedzone)
Ook snelheid van voertuigen kan aangepast worden per werkgebied zonder dat de chauffeur daar iets voor hoeft te doen (speedzoning). Hiermee creëren we een optimum van productiviteit en veiligheid, op lange stukken met volle snelheid rijden en in krappe ruimtes en bij oversteekplaatsen een veilige lagere snelheid.

Autorisatie en beheer vlootveiligheid
Door te bepalen wie met welk voertuig mag rijden regelen we dat alleen goed opgeleid personeel met reachtrucks, smallegangen - combitrucks of wielladers kunnen rijden. De data vanuit de voertuigen over aantal aanrijd detecties, locatie en snelheid kunnen met het pakket vertaald worden in rapportages over de vlootveiligheid. Met deze informatie kan de productiviteit geoptimaliseerd worden door voertuigen en voetgangers beter te scheiden in te benoemen risico gebieden.  Een heat map met de intensiteit van voertuigstromen is de basis.

Oplossingen voor voertuigveiligheid
Bent u benieuwd wat Inrato voor u kan betekenen op het gebied van voertuigveiligheid? Ons brede assortiment bestaat onder andere uit voetganger aanrijdbeveiliging, dynamische snelheid in gebieden, aanwezigheid detectie van voetgangers, (speedzone) autorisatiesystemen, optische en akoestische signaalgevers.