Enkelvoudige voetschakelaar

De voetschakelaar is een veiligheidsschakelaar welke met de voet bediend wordt voor het starten van machines waarbij dit uit praktisch oogpunt niet met de hand kan. Voor het onbedoeld bedienen van voetschakelaars zijn aanvullende beveiligingen opgenomen als een pal die met de punt van de schoen weggeschoven moet worden voordat het pedaal ingedrukt kan worden.  Hierdoor wordt voorkomen dat het voetpedaal onbedoeld met de hak van de schoen bediend wordt.  Ook wel voetpedaal schakelaar of voetbediende schakelaar genoemd.

Om machines te bedienen waarbij men niet met de hand een schakelaar kan bedienen bieden voetschakelaars of voetpedalen de oplossing. Veelal bij machines waarbij de besturingskast buiten het bereik van de operator staat, kan men lokaal de machine toch een commando geven. Om veiligheidsredenen worden versies met een beschermkap gebruikt, waarmee wordt voorkomen dat men per ongeluk op de schakelaar stapt en de machine ongewenst bediend wordt. Er zijn twee versies beschikbaar: vrije bediening en bediening met vergrendeling.
 
Veiligheid ontgrendeling voetschakelaar
Om het pedaal te ontgrendelen dient men met de voet eerst een pal op het pedaal weg te duwen waarna het pedaal bediend kan worden (pedaalschakelaar). Deze vergrendeling voorkomt dat wanneer men met de rug naar het voetpedaal staat ongewenst met de hak het pedaal bedient.  

De voetschakelaar is een veiligheidsschakelaar met toepassingen voor machines zoals bijvoorbeeld kantbanken, perforeermachines, stansmachines en persen, machine schakelaar.

​Bekijk hier onze producten op het gebied van voetschakelaars
 
Schakelelementen 
Er zijn snap-action en slow-action schakelelementen leverbaar in enkelvoudige of dubbele gedwongen N/C en N/O contacten vrijwel alle voetschakelaars. Door gebruik te maken van dubbele gedwongen contacten voldoen de voetschakelaars aan de hoogste veiligheidscategorie en zijn daardoor geschikt voor de meest gevaarlijke machine toepassingen.
 
Kenmerken
* Beschermkap uit schokbestendig ABS
* Grote schakelvermogens
* Vergrendelbare of vrije bediening
* Leverbaar met enkele of dubbele N/O en of N/C contacten

Toepassingen
* Persen
* Stansmachines
* Perforeermachines
* Kantbanken