elobar gangpad aanrijdbeveiligingsysteem

Elobar  gangpadbeveiliging ter voorkoming van aanrijdingen tussen voetgangers en voertuigen in een zelfde gangpad/stellingrij

Kenmerken van het gangpadbeveiligingssysteem
- Beveiliging van smallegangen en vluchtwegen
- ruimtebesparend
- decentrale werking en bediening
- volledig volgens de regelgeving en veiligheidsnorm EN ISO 13849-1 (PL d )
- nieuwste CAN-bus techniek

Bent u op zoek naar een gangpad aanrijdbeveiligingsysteem voor magazijnvoertuigen?
 
Persoonlijke bescherming in smallegangen
Voetgangers en voertuigen worden herkend door de veiligheid lichtschermen  geïntegreerd in de actieve kolommen. Een optisch en akoestisch alarm wordt geactiveerd als het lichtscherm wordt onderbroken door een voetganger of een voertuig indien het gangpad bezet is. In tweezijdige / dubbelzijdige gangpaden wordt het alarm geactiveerd bij beide ingangen van het smalle gangpad.
De fundamentele regel is: zodra minstens één rode lamp op een actieve kolom brandt of knippert, is de toegang als voetganger of als voertuig verboden aangezien er anders aanrijdgevaar aanwezig is. 
Klik hier
 
Effectieve gevaarherkenning
Het ELObar gangpadbeveiliging-systeem  is een automatisch werkend beveiligingsysteem. Het beschermt zowel voetgangers als voertuigen welke worden ingezet in zeer smalle gangen (kombi-trucks en hoogheffende orderpickers) en is officieel gecertificeerd  als een risico-reducerende beveiliging  bij het gebruik van een smalle gangpaden in een magazijn.
 
De ELObar componenten worden gemonteerd bij de ingangen van de smalle gangen, bij de vluchtwegen en deuren en registreren elk voertuig en elke voetganger tijdens het betreden van de smallegang.
Werkzaamheden in de smalle gang worden dus gecontroleerd en gevaarlijke omstandigheden worden voorkomen.
Het  ELObar smallegangen beveiligingssysteem is een veiligheidssysteem ontworpen volgens ISO 13849-1 en voldoet aan de vereisten voor PL d (Performance Level).
 
Werking
Het Elobar – gangpad aanrijdbeveiligingssysteem registreert voetgangers en voertuigen welke zich in gangpaden begeven. Indien een voertuig in een gangpad aanwezig is en een voetganger loopt hetzelfde gangpad in dan volgt een alarm. Verlaat het voertuig het gangpad en nadien loopt een voetganger hetzelfde gangpad in dan volgt geen alarm, immers het aanrijdgevaar is geweken.
 
Door het voertuig uit te rusten met intelligente sensoren wordt waargenomen of een voertuig het gangpad verlaat of juist binnenrijdt. Met deze informatie wordt bepaald of er zich een gevaar voordoet of niet. Hiermee worden onnodige alarmmeldingen voorkomen. Slechts indien er gevaar dreigt waarschuwt het systeem en beveiligd tegen aanrijdgevaar.
 
Het Elobar systeem voldoet aan de veiligheidseisen gesteld in de veiligheidsnorm EN ISO 13849-1 en is PLd gecertificeerd. Hiermee is gegarandeerd dat het syteem fail-safe ontworpen is en voldoet aan de hoogste eisen gesteld aan dergelijke veiligheidssystemen.
 
Soorten alarmeringen

 • Optische alarmering voor de bestuurder; 
 • Akoestisch alarmering voor de bestuurder; 
 • Optische alarmering voor de voetganger; 
 • Akoestisch alarmering voor de voetganger; 
 • Alarmering aan beide zijden van het gangpad; 
 • Eenvoudig te bedienen.
Belangrijke gebruikseigenschappen:
 • Actief systeem dat alarmeert bij naderend aanrijdgevaar; 
 • Gecertificeerd veiligheidssysteem; 
 • Modulaire opbouw, uitbreidbaar en koppelbaar; 
 • Communicatie via meest recente CAN-BUS protocol; 
 • Onderhoudsvrij. 
Het ELObar gangpad aanrijdbeveiligingssysteem wordt geïnstalleerd en in gebruik genomen door getrainde personeel en bestaat uit
- tweestraals lichtscherm voor inloopbeveiliging per (smal)gangpad welke wordt geïntegreerd in een actieve en passieve kolom Daarnaast wordt een "stationaire voertuig-herkenningmodule (ISE)  gemonteerd op de stellingen bij elke ingang van de gangpaden
Op het voertuig of voertuigen wordt een "voertuigmodule" gemonteerd. Met behulp van de intelligente voertuigherkenning kan worden bepaald of een voertuig het gangpad  betreed of heeft verlaten.

Door het zeer compact ontwerp van de kolommen kunnen deze idealiter geplaatst worden in de directe nabijheid van de gangpad ingangen. Alle kolommen zijn verbonden via een CAN-bussysteem. De lineaire structuur van de bus garandeert dat installatie minimale inspanning vereist. Een centrale module levert de voedingspanning naar alle stationaire onderdelen (24 V / DC).

Als vluchtwegen aanwezig in de zeer smalle gangen zijn ze beveiligd door middel van speciale draaideuren. Als deze worden gebruikt activeert de voetganger een alarmsignaal in de vorm van een akoestische hoorn.

Ook vluchtdeuren worden bewaakt  op vergelijkbare wijze: als een voetganger deze gebruikt dan wordt een alarm geactiveerd. Deze twee modules voor de vluchtwegen en de nooddeuren hoeven niet worden aangesloten op de CAN-bus en de centrale stroomvoorziening, deze worden gevoed middels een accu zodat de installaties vereenvoudigt wordt en de kosten verlaagd worden.
Optioneel kan het ELObar smallegangen beveiligingssysteem de taken overnemen van de vluchtweg deurbewaking en overige beveiligingssystemen
 
Technische gegevens
Resolutie: 500 mm
Max . afstand tussen actief / passief column : 6000 mm
Reactietijd : < 200 ms
Beschermingsgraad volgens EN 60529 : IP 54
Temperatuursgebied : -15 ° C tot + 55 ° (optioneel : -30 ° C tot + 55 ° C)
vochtigheid: 95 % bij 20 ° C
Centrale voeding: 230 V / 50 Hz uit 2 fasen
Kolom Actief voeding: 24 V
Draaideuren voor vluchtwegen / breedte : 1000-1800 mm