Voertuigmarkering

  • Home
Hierbij kunt u denk aan bijvoorbeeld markering van de achterzijde van uw vervoersmiddel, ADR-panelen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, borden om lange, brede of uitstekende ladingen te kunnen markeren en borden voor Convoi Exceptionnel. De sinds 2008 verplichte contourmarkering-tape voor de markering aan de zij- en achterkant van opleggers en vrachtwagens maakt vanzelfsprekend deel uit van voertuigveiligheid.

De Europese Unie beschrijft in diverse richtlijnen (onder andere de ECE 070 en de ECE 104) nauwkeurig aan welke vereisten markerings- en signaalborden dienen te voldoen. Hier worden eisen gesteld aan de juiste afmetingen en vormen van de divere borden. Daarnaast worden eisen gesteld aan het reflecteren vermogen van de borden. De reflectiegraad van waarschuwingsborden en panelen kan worden afgeleid van de Reflectiegraad van het bord, ook wel reflectieklasse genoemd.

Panelen en waarschuwingsborden kunnen worden ingedeeld in 4 verschillende reflectieklasses. De reflectieklasse van het bord zegt iets over het reflectievermogen van het bord. Deze wordt weergegeven in het aantal cd/lux per m2. Daarnaast zegt de reflectieklasse van het paneel iets over de levensduur van het bord. Er zijn in totaal 4 klassen van reflectie te onderscheiden. In Nederland worden echter twee reflectieklassen voorgeschreven, namelijk klasse I en klasse II. Hieronder volgt een korte omschrijving van de verschillende reflectieklassen:

Klasse I (ook wel Engineer Grade genoemd)
De waarschuwingsborden of panelen met een reflectieklasse I voldoet aan de minimale eis van borden zoals deze onder andere is genoemd in de Europese norm voor verkeersborden EN 12899-1. Het kenmerkende voor een bord in de klasse I is een relatief laag reflectievermogen (250 cd/lux per m2). Daarnaast is de levensduur van een waarschuwingsbord in deze klasse beperkt tot ca. 6 á 7 jaar. Het waarschuwingbord of het markeringsmateriaal is vaak voorzien van een retroreflecterende folie waarbij bestaat uit glaspareltjes, ingebed in een kunststof en afgedekt door een gladde toplaag. Bij de meeste fabrikanten is in de folie geen structuur zichtbaar.

Klasse II (ook wel High Intensity Grade genoemd)
Waarschuwingsborden en markeringen welke voldoen aan de minimale eis van klasse II zijn vaak voorzien van een hoog retroreflecterende folie waarbij het retroreflectiesysteem bestaat uit glaspareltjes die zijn afgedekt door een heldere gladde toplaag. Bekend om de “honingraadstructuur” die te zien is op het folie van de borden.  Bij de meeste fabrikanten is in de folie een structuur zichtbaar. Het reflectievermogen van deze folie is met 250 cd/lux per m2 goed te noemen. De levensduur van het reflecterende folie ligt rond de 10 jaar. Deze klasse is ook beschreven in zoals omschreven in de Europese norm voor verkeersborden EN 12899-1

Klasse III (diamond grade)
Het folie wat voldoet aan deze norm heeft een reflectievermogen van van 425 cd/lux per m2 en heeft een levensduur van 12 jaar. Het folie wat voldoet aan reflectieklasse IIII is opgebouwd uit zog. “microprismatisch” materiaal. De eigenschappen van microprismatisch materiaal liggen qua reflectievermogen en levensduur op een hoger niveau dan reflectieklasse II materialen en worden in de markt dus gekwalificeerd als reflectieklasse III.

Klasse IV (ook wel diamond grade 3 genoemd)
Voldoet qua eigenschappen met betrekking tot reflectie aan waarschuwingsborden en markeringen voorzien van folie met reflectieklasse III. Reflectieklasse IV onderscheidt zich echter met een zeer hoog helderheidniveau en een grote groothoekigheid. Dit draagt direct bij aan de veiligheid, omdat lichtbronnen vaak niet loodrecht op een waarschuwingsmarkering of waarschuwingsbord zijn gericht. Folie in reflectieklasse IV is in staat om onder een hoek van 70 graden nog steeds te reflecteren. De helderheid van folie in klasse IV of “diamond grade 3” is 6 (!) keer groter dan folie in klasse I (Engineers grade) en twee keer zo groot als folie in klasse 2 (high density grade)

Sinds 1995 moeten vrachtwagens met een maximaal toegelaten totaalgewicht van meer dan 3.500 kg. voldoen aan de richtlijn ECE 070 ‘markeringrichtlijn voor lange en of zware voertuigen’. In de ECE richtlijnen zijn de eisen welke gesteld worden aan voertuigmarkering vastgelegd. Deze richtlijnen dienen om uniformheid te creëren in wetgeving van de verschillende de lidstaten van de Europese Unie. Hierdoor hoeft u als vervoerder bij grensoverschrijdend verkeer uw markering niet aan te passen. Toch worden er in diverse landen eisen gesteld aan markeringen, ook wel signaleringen die afwijken van de ECE richtlijnen maar die gelden slechts voor de eigen inwoners.